top of page

Corpuri de iluminat

Iluminatul este o parte integrantă a designului interior. Alegerea surselor de lumină și a corpurilor de iluminat potrivite poate transforma complet o cameră. Iluminarea adecvată creează o bună dispoziție, relaxează, motivează și evidențiază cele mai importante obiecte decorative.

Anumite corpuri de iluminat amplasate strategic într-o cameră pot lărgi camera, accentua un anumit decor și pot crea o atmosferă intimă și liniștitoare. Deci, în funcție de scopul lor, corpul de iluminat poate fi:
Lumină ambientală accentuată, lumină concentrată (pentru diverse activități precum cititul, gătitul, studiul), lumină caldă sau rece. 

În ceea ce privește amplasarea/montajul, corpurile de iluminat pot fi clasificate după cum urmează:
Lămpi suspendate, aplice de tavan sau de perete, lămpi, lampadare. Fiecare dintre acestea își găsește locul într-un anumit tip de spațiu, dar în anumite circumstanțe pot coexista armonios și în același spațiu. 

Un pendul este întotdeauna un corp de iluminat de invidiat, indiferent dacă este atârnat de un cablu, lanț sau tijă. Aceste corpuri de iluminat clasice vin de obicei cu abajururi în formă de tambur, bol sau clopot care direcționează lumina în jos pentru a lumina zone mai mici. Pentru a ilumina un spațiu mai mare sau o cameră întreagă, grupați câteva pendule împreună și amplificati puterea de iluminare.

Poți să atarni un pendul în spatele canapelei pentru a crea o „graniță” între living și sufragerie. Poți chiar să atârni un aranjament de pendule deasupra mesei pentru a crea o piesă de conversație excelentă și pentru a ilumina cu stil zona.

Spoturile led isi gasesc valorificarea in orice incapere, deoarece pot crea efecte de iluminat spectaculoase.
Acest tip de spoturi prezinta foarte multe avantaje. Pot fi aplicate cu usurinta atat pe mobila, cat si pe tavanul sau peretii oricarei incaperi, si pot fi utilizate atat in spatii interioare (bai, dormitoare, living-uri), cat si in spatii exterioare (terase, gradini, curti).

Spoturile aplicate pe tavan sunt unele din cele mai versatile corpuri de iluminat ce pot fi montate cu usurinta pe un tavan din rigips sau realizat din beton. Exact cum este precizat si in nume, aceste spoturi aplicate pe tavan nu necesita un anumit tip de tavan sau modificari majore asupra acestuia pentru putea fi instalate, fiind asemanatoare produselor tip “plug and play”. Important este ca tavanul sa fie prevazut cu o instalatie electrica adecvata.

Poate că iluminatul nu este pe lista de priorități, dar pe măsură ce avansezi cu decorarea casei vei ajunge la concluzia ca ai nevoie de un corp de iluminat care sa se potrivească stilului ales, dar nu știi ce anume s-ar potrivi sau poate că tavanul este jos și nu poți amplasa un candelabru, așa cum poate iti doresti, așa că vrei doar ceva subtil, modern și minimal care sa lumineze incaperea. 

Un corp de iluminat de tip plafoniera este o soluție perfecta in asemenea cazuri.